Vijesti

U nedjelju 11.09.2016. Festival Granje je predstavio novu skulpturu građanima Križevaca i posjetiteljima festivala. Od petka 09.09. do nedjelje 11.09. na skulpturi je radilo troje umjetnika Dragutin Ciglar Lao  iz Koprivnice , Kristina Vuković iz Križevaca i Idejni začetnik i pokretač festivala Igor Brkić također iz Križevaca. Ovakav ili sličan način izrade skulptura ima svoje pobornike u svijetu a u hrvatskoj je jedinstven i samim time iz godine u godinu privlači sve više pogleda i u okolnim mjestima i gradovima već se mogu vidjeti skulpture od granja kao originalni način korištenja materijala koji nije tipično skulptorski ali sa poštivanjem klasične sklulptorske forme i izričaja što se pokazalo kao odličan spoj alternativnog materijala i tradicije.

Za četvrtu godinu festivala nakon svima poznatih Mamuta, T-Rex -a i Sabljozubog tigra za motiv je odabrana maje poznata Praptica latinskog naziva Buiteraptor gonzalezorum, za što je autor festivala tražio inspiraciju, kako bi skulptura bila što vjerodostojnija,  na izložbi patagonijskih divova koja je ovih mjeseci postavljena u Rijeci čime festival pokušava osim umjetničko turističke note zadržati i edukativnu crtu čime bi građani i posjetitelji saznali nove detalje o našoj prapovjesti.

Održavanje festivala, svojom logističkom i financijskom potporom,  omogućili su Grad Križevci, Županija Koprivničko Križevačka i Turistička zajednica Koprivničko.križevačke županije i tvrke iz privatnog sektora Pevec d.d., Mlinček Križevci i Križevačka pivovara.

O festivalu

Festival prezentira ručne radove rađene od granja koji će kasnije služiti u svrhu stvaranja prvog mobilnog zološkog vrta od granja koji će ukrašavati gradske parkove i time pridavati dodatnu atrakciju u okoliš.

Facebook

Što je Festival granja?

Freshwood Festival, odnosno Festival (svježeg drva), granja, odražava jedinstven način izrade skulptura u Hrvatskoj, a prezentira ručne radove od granja, koji će kasnije služiti u svrhu stvaranja prvog mobilnog zoološkog vrta od granja!